Utsidan av hattbutiken när den ägdes av Olof Åkesson

Hattbutik Westerblads lever länge till!

Den 2 juli 2018 lämnade Bertil Mellblom över nöjet till Lisa Starks att forsätta förvalta och utveckla den äldsta hattbutiken i Malmö. Det är sedan 1904 som det sålts hattar här i samma lokal. Bertil som har ägt butiken i 28 år säger stolt  “Att sälja hattar är det roligaste jag har någonsin gjort” och Bertil har hunnit med väldigt mycket.

Det började så här… 1904 flyttade Olof Åkesson sin hatt- och mössaffär till den nybyggda fastigheten på Östra Förstadsgatan 27 i Malmö. På vinden satt ett 30-tal modister och hattmakare och skapade hattar och mössor enligt senaste snittet till stadens kunder. Olof Åkesson började med att producera endast till den anslutna minutaffären. Under årens lopp utvecklade det sig till en synnerligen livskraftig firma och namnet blev känt över hela landet. Det var på den tiden ingen var någon om man inte bar huvudbonad. Därmed bar alla hatt eller keps. Gärna nya hattar varje säsong och med nytt snitt för de som hade råd och var riktigt koketta. På den tiden var Olof Åkesson hattaffär en av många hattaffärer i Malmö. Olof Åkesson avled 1936 då hustrun Dagny forsatte att driva företaget tillsammans med Herr Erik Amin till början av 60-talet. 

I en annan del av Malmö, närmare sagt på Djäknegatan hade Ines Kullberg tagit över Hattfabrikören Gotthard Westerblads verksamhet. Ines Kullberg gick som lärling hos Westerblads redan på 30-talet då hon var 14 år gammal. Men i samband med ombyggnaden av Triangel området på 60-talet flyttade Ines verksamheten till Östra Förstadsgatan. Till den lokal som tidigare varit Olof Åkesson Hatt & Mössaffär. I hyreskontraktet står det att lokalen tas över i befintligt skick samt de inventarier som fanns kvar från tidigare liknande verksamhet. Ines var väl bekant med lokalen och området då hon var född och växt upp i SJ-husen vid Slussen.

 Efter en livs insats som hattmakare och modist var det av Ines som Bertil Mellblom köpte butiken 1992